4 koraka za određivanje veličine gripa teniskog reketa - Teniswil

4 koraka za određivanje veličine gripa teniskog reketa - Teniswil

Prije nego kupite teniski reket bitno je da odredite ispravnu veličinu gripa kojeg trebate odnosno debljinu ručke. Debljina ručke utječe na izvedbu I osjećaj ležanja reketa u ruci, dok u protivnom odabirom krive veličine možete povećati mogućnost ozljeđivanja. Slijedite sljedeće korake za pravilan odabir.


1. PROVJERITE VELIČINU GRIPA VAŠEG STAROG REKETA

Na samom dnu drške reketa pronaći ćete oznaku s brojem između 0-5 koja označava veličinu gripa. Razlikujemo dvije vrste oznaka veličine gripa. Američke oznake izražene su u inčima, a europske oznake izražene su u brojevima 0-5. Tako primjerice istu veličinu gripa na vašem reketu mogu označavati brojevi 3, ali i  4 3/8'' kao što je prikazano u tablici.
 
 Europska veličina   Američka veličina 
(0) 4''
(1) 4 1/8''
(2) 4 1/4''
(3) 4 3/4''
(4) 4 1/2''
(5) 5''

Ako ste zadovoljni s veličinom gripa koju trenutno imate, držite se te veličine. Međutim, ako se pokazalo da to nije idealna veličina za vas, nastavite čitati…


2. UHVATITE DRŠKU REKETA KONTINENTALNIM (ZAPADNIM) HVATOM

Okrenite reket na stranu, uhvatite dršku reketa tako da je zglob kažiprsta u ravnini s desnim gornjim zakošenim rubom osovine. Trebalo bi izgledati kao da se rukujete s vašim reketom.
 
Određivanje veličine gripa teniskog reketa pomoću zapadnog hvata.


3. PROVJERITE DODIRUJU LI VAM PRSTI ŠAKU

Najpoznatija metoda za određivanje veličine gripa definira da je drška dovoljno velika da ima mjesta između vrhova prstiju i korijena šake (slika dolje). U slučaju da vam prsti dodiruju i prelaze preko šake (slika gore desno), potrebna vam je veća veličina gripa.

Provjera veličine gripa teniskog reketa pomoću prsta i razmaka.
 
 

4. OSTALI KORISNI SAVJETI

 

VELIČINA GRIPA 4 1/3 (2) ZA ŽENE I 4 3/8 (3) ZA MUŠKARCE

Ovo su u prosjeku najčešće veličine gripa prema spolu. Međutim, ako vam je ruka znatno manja ili veća od prosjeka, trebat će vam drugačija veličina gripa.
Ukoliko niste sigurni prilikom odabira veličine gripa odaberite manju opciju jer uvijek imate mogućnost zadebljanja drške namotavanjem dodatnog gripa ili oblačenjem drške u dodatnu košuljicu. Moguće je grip uvećati za jedan broj.


ODABERITE MANJU VELIČINU GRIPA UKOLIKO IZVODITE PUNO TOPSPINA

Iako je “trik s prstima” najpoznatija metoda za  određivanje veličine gripa, u zadnje vrijeme zbog korištenja puno topspina u igri, prosječne (preferencijalne) veličine gripa su manje nego što su nekad bile. Igračima koji izvode puno topspina bit će teže postići “akciju ručnog zgloba”(dobar udarac) s većom veličinom gripa, što može rezultirati upalama tetiva zgloba poput tendonitisa. Sve dok vrhovi prstiju ne dodiruju korijen šake, ispravno je koristiti manju veličinu gripa, pa čak i ako cijeli prst druge ruke ne stane u međuprostor.


IMAJU LI DJEČJI REKETI RAZLIČITE VELIČINE GRIPA?

Nemaju, većina dječjih reketa dolazi u jednoj, univerzalnoj veličini. 
 
Pogledani proizvodi
  • - {{product.Savings_percentage_print}}
  • NOVO
  • {{product.Name}}
  • {{product.SinglePriceToPay_print}}
    *najniža cijena u prethodnih 30 dana {{product.LowestMonthlyMpc_print}}
  • Cijena na upit
Još samo {{(freeDeliveriPrice - totalPriceNum).toFixed(2) + ' €'}} do besplatne dostave!
Ostvarili ste besplatnu dostavu!
Nastavite kupovati Pregled košarice
  • Mastercards
  • Maestro
  • DinersClub
  • VISA
  • Mastercard SecureCode