5 savjeta kako usavršiti forehand u tenisu

5 savjeta kako usavršiti forehand u tenisu
Usavršite svoj forhend povratkom na osnove. 

Bez obzira da li ste potpuni početnik, usavršavate osnove ili pak želite podići igru na novu razinu, jedno je sigurno: uvijek ima mjesta za napredak. Najbolji igrači su oni koji kontinuirano treniraju i usavršavaju najjednostavnije vještine, među kojima je i moćni forhend.


1. PRONAĐI PRAVI HVAT

Držanje reketa je izuzetno važno u forhendu jer je upravo drška (grip) zaslužna kako će se ruka osjećati u kontaktu reketa i loptice. Taj “osjećaj” je ono što vam daje mogućnost kontrole putanje i spin loptice. Postoji više načina držanja teniskog reketa, no poluzapadni stisak forhenda se preferira zbog stabilnosti i sposobnosti davanja rotacije loptici tzv. Topspin.

Kod ovog hvata potrebno je postaviti kažiprst na četvrtu kosinu drške. Primijetit ćete da je ručka reketa u obliku osmerokuta sa kosinom jedan koja se nalazi na samom vrhu. Izbrojite četiri kosine udesno za dešnjake i četiri kosine ulijevo za ljevake kako biste pronašli ispravan poluzapadni hvat. Raširite prste tako da kažiprst bude malo ispod reketa. To će omogućiti bolju sposobnost ruke da podigne glavu reketa i da se se loptici da veća rotacija (spin).
 

2. SVE KREĆE OD NOGU

Za pravilno i efikasno izvođenje udarca u tenisu noge su izuzetno bitne. Kinetički lanac odnosno prijenos energije počinje od donjeg dijela tijela i završava u ruci odnosno reketu.

Kako bi forhend bio efikasan potrebno je ubrzati glavu reketa. Možda se tu čini da ruka radi veći dio posla ali noge su te od kojih sve kreće. U poluotvorenom stavu izvedite veliki zamah unatrag tako da reket dolazi u poziciju iza ramena ruke kojom se udara dok je istovremeno opterećenje na stražnjoj nozi. Prilikom zamaha opterećenje se prebacuje na prednju nogu. Ako je stav zatvoreni većina težine će biti na prednjoj nozi. Zatvoreni stav se uglavnom koristi kod kraćih lopti I omogućuje generiranje snažnijeg udarca.       
                                

3. ROTACIJA TIJELA

Osim dobrog rada nogu bitna je i rotacija tijela koja je u skladu da donjim ektremitetima. Najjednostavniji način za osiguravanje dobre pozicije gornjeg i donjeg dijela tijela je da se nedominantnu ruku postavi na vrat reketa prilikom zamaha. Kada se to napravi obje ruke će se nalaziti u poziciji odnosno obliku slova L. Na taj način će se osigurati bolja rotacija gornjeg dijela tijela
 

4. OPUSTITE SE

Bez obzira što su vam noge i gornji dio tijela pravilno postavljeni, ako dopustite da vas obuzme napetost, brzo ćete se ukočiti. Forhend bi više trebao biti kao zamahivanje lasom, nego štapom. Ruka mora biti opuštena i slobodno se gibati unutar granica prirodne pokretljivosti. Opušteni hvat će pomoći u rotaciji gornjeg dijela tijela pri zamahu naprijed. Opušteni hvat takodjer pomaže pri topspinu dopuštajući da reket zaroni ispod zapešća, osiguravajući zamah gore prema lopti.
 

5. DRŽITE KONTAKT S LOPTICOM ISPRED TIJELA

Pravilan kontakt loptice i reketa je ključan za razvijanje dobrog forhenda. Odličan način da ustvrdite izvodite li kontakt ispred  tijela je da budete svjesni svog ramena s kojim udarate. Želimo držati bradu dolje prema ramenu s kojim udaramo, te pri kontaktu rame treba biti ispred brade. Ako je rame iza brade, onda znate da ste zakasnili. Uz pravovremeni kontakt dolazi i efikasnija izvedba. 

 
Pogledani proizvodi
  • - {{product.Savings_percentage_print}}
  • NOVO
  • {{product.Name}}
  • {{product.SinglePriceToPay_print}}
    *najniža cijena u prethodnih 30 dana {{product.LowestMonthlyMpc_print}}
  • Cijena na upit
Još samo {{(freeDeliveriPrice - totalPriceNum).toFixed(2) + ' €'}} do besplatne dostave za područje Hrvatske!
Ostvarili ste besplatnu dostavu za područje Hrvatske!
Nastavite kupovati Pregled košarice
  • Mastercards
  • Maestro
  • DinersClub
  • VISA
  • Mastercard SecureCode