Vodič za početnike u tenisu - TenisWil

Vodič za početnike u tenisu - TenisWil
Odlučili ste naučiti igrati tenis, ali ne znate otkuda početi?

Sastavili smo vodič s kojim ćete biti spremni za vaše prve izlaske na teren. Od opreme koja će vam trebati, do početničkih koraka u igri, pa čak i savjete o igri, ligama, natjecanjima, Wilson će vam pomoći. 


1. KORAK: NABAVITE OPREMU


Činjenica je da ne možete igrati tenis bez reketa, loptica ili mreže. Jednu od ove tri stvari eventualno možete pronaći za slobodno korištenje u parku, dok ostale dvije morate kupiti. Evo što preporučujemo za početak:


TENISKI REKETI


Djeca mlađa od 12 godina: Reketi za djecu su kategorizirani prema duljini. Generalno gledajući, svakoj dobnoj skupini odgovara određena duljina reketa. Međutim, ako je vaše dijete više ili niže od prosjeka svoje dobi, uzmite to u obzir pri odabiru ispravne veličine reketa.

Preporučujemo:
  • 5 godina i mlađi: 19-inčni reket
  • 6-7 godina: 21-inčni reket
  • 7-8 godina:  23-inčni reket 
  • 9-10 godina: 25-inčni reket
  • 10-12 godina: 26-inčni reket 
Djeca starija od 12 godina:  U većini slučajeva, djeca od 12 godina trebala bi početi koristiti reket za odrasle igrače, odnosno “full-size” reket. Postoji puno različitih vrsta „full-size“ reketa, izrađenih od različitih materijala i sukladno tome različitih cijena.

Rekreacijski teniski reketi su izrađeni od raznih materijala, od aluminija do grafita i mogu se pronaći u prodaji već za $30. Ako ste sasvim novi u tenisu, savjetujemo da krenete odavde. 

Performance tennis rackets su uglavnom izrađeni od grafita. Igrači koji žele unaprijediti svoju igru ili imaju namjeru sudjelovati u natjecanjima trebali bi staviti fokus na Performance reket. S obzirom da ovakvi reketi mogu biti skuplji, sastavili smo vodič za odabir pravog reketa! Ako nemate vremena za vodič, preporučili bi smo naš #1 najviše prodavani reket Clash 100.


TENISKE LOPTICE


Ne zaboravite na teniske loptice! Iako se na prvi pogled čine iste – žute i čupave, mnoštvo različitih vrsta teniskih loptica može učiniti da se izgubite u pravom odabiru loptica za vašu igru. Slično kao i s reketima, osmislili smo vodič za odabir ispravne teniske loptice za vaše potrebe.

Nemate vremena za vodič?

Preporučujemo početi s Triniti teniskim lopticama kako biste dobili najviše za svoj novac. Traju 4x duže od standardnih teniskih loptica i dolaze u 100% održivom pakiranju. Majka Zemlja će vam biti zahvalna!


BONUS SAVJET: TENISICE ZA TENIS


Iako nije nužno imati tennis-specific shoes da bi započeli igrati tenis osim na zemljanim površinama, toplo bismo ih preporučili. Razlog tome je što su tenisice za tenis napravljene posve drugačije od tenisica za trčanje ili ostalih sportskih tenisica. Tenisice za tenis imaju pojačanu potporu na bočnim stranama kako bi se smanjila mogućnost iskretanja gležnja pri naglim kretanjima s jedne strane na drugu, dok su tenisice za trčanje dizajnirane samo za kretanje naprijed. Vjerujte nam, kada odlučite uzeti reket u ruke i izaći na teren, puno više ćete se kretati s jedne strane na drugu, nego naprijed.


2. KORAK: PRONAĐITE PARTNERA ZA IGRU


Osim ako nemate zid za tenis na kojem možete vježbati, sami igrati tenis i nije baš zabavno. Trebali biste imati partnera za igru kada izlazite prvi put na teren, idealno nekog tko je na istoj ili sličnoj razini kao i vi. Ako imate prijatelja na umu, odlično! A ako nemate, postoji mnogo aplikacija koje vam mogu pomoći u pronalaženju partnera za igru.

Nakon što nađete partnera za igru, postoji mnogo početničkih vježbi i igara koje možete izvoditi kako biste se pripremili.

Evo nekoliko naših favorita:
  • Počnite s “manjim terenom”. Za početak krenite s partnerom igrati na “smanjenom terenu” - u prostoru od mreže do servisne linije (četiri kvadrata sa svake strane terena). To će vam omogućiti da poradite na dodiru i osjećaju za lopticu. Ako imate problema s uspostavljanjem kontakta, recite naglas “odskok” kada loptica udari o teren i “udarac” kada ostvarite kontakt s lopticom. To će vam omogućiti da poboljšate tajming i udarite što više loptica. 
  • Držanje loptice u igri. To je nešto što za početnika zahtijeva koncentraciju. Naravno, možete pokušati udariti lopticu preko mreže i viknuti “home run”, ali tenis nije jako zabavan ako ne možete održati lopticu u igri. Pokušajte prebaciti 10 loptica u komadu s vašim partnerom. Kada ste uspjeli 10, pokušajte 20 i tako dalje. 
  • Počnite igrati na poene. Jednom kada ste uspjeli održati lopticu u igri, možete početi igrati na bodovanje! Svaki poen započnite servisom iza osnovne linije (linije najudaljenije od mreže u stražnjem dijelu terena), ciljajući prema servis polju s druge strane mreže dijagonalno otkuda vi servirate. Ako si želite olakšati što je više moguće, servirajte dva poena, a zatim neka vaš partner servira dva poena. Igrajte do 10, pobijedite s 2!
 

3. KORAK: USAVRŠITE SVOJU IGRU UZ DODATNE SATE TENISA I NATJECANJA


Ako odlučite da u svojoj igri želite zadržati lopticu unutar crte, preporučujemo uzeti satove tenisa s trenerom. Tenis je jedan od onih sportova u kojem je potrebno raditi na tehnici ukoliko želite napredovati. Postoje ispravni i pogrešni načini za udariti lopticu. Za početak se možete savjetovati s trenerom i osobljem u klubu ili u slučaju ako se ne želite priključiti klubu, postoje brojne online platforme koje vam mogu pomoći u učenju tenisa.

Nakon što ste uzeli dodatne sate tenisa, poboljšali svoje udarce i odigrali par mečeva, spremni ste za natjecanje!

Iznenadit ćete se koliko ćete usavršiti svoju igru spremajući se za natjecanja. U početku može djelovati pomalo zastrašujuće, ali zapamtite da je jedini način za napredak igrati s igračima koji su bolji od vas. Potaknut će vas da podignete svoju igru na novu razinu i uskoro ćete pobjediti igrače za koje nikada niste mislili da možete. Sretno!
Pogledani proizvodi
  • - {{product.Savings_percentage_print}}
  • NOVO
  • {{product.Name}}
  • {{product.SinglePriceToPay_print}}
    *najniža cijena u prethodnih 30 dana {{product.LowestMonthlyMpc_print}}
  • Cijena na upit
Još samo {{(freeDeliveriPrice - totalPriceNum).toFixed(2) + ' €'}} do besplatne dostave!
Ostvarili ste besplatnu dostavu!
Nastavite kupovati Pregled košarice
  • Mastercards
  • Maestro
  • DinersClub
  • VISA
  • Mastercard SecureCode