Info o veličinama

Prije nego kupite teniski reket bitno je da odredite ispravnu veličinu gripa kojeg trebate odnosno debljinu ručke. Debljina ručke utječe na izvedbu I osjećaj ležanja reketa u ruci, dok u protivnom odabirom krive veličine možete povećati mogućnost ozljeđivanja. Slijedite sljedeće korake za pravilan odabir.

 

1. PROVJERITE VELIČINU GRIPA VAŠEG STAROG REKETA

Na samom dnu drške reketa pronaći ćete oznaku s brojem između 0-5 koja označava veličinu gripa. Razlikujemo dvije vrste oznaka veličine gripa. Američke oznake izražene su u inčima, a europske oznake izražene su u brojevima 0-5. Tako primjerice istu veličinu gripa na vašem reketu mogu označavati brojevi 3, ali i  4 3/8'' kao što je prikazano u tablici.
 
 Europska veličina   Američka veličina 
(0) 4''
(1) 4 1/8''
(2) 4 1/4''
(3) 4 3/4''
(4) 4 1/2''
(5) 5''

Ako ste zadovoljni s veličinom gripa koju trenutno imate, držite se te veličine. Međutim, ako se pokazalo da to nije idealna veličina za vas, nastavite čitati…


2. UHVATITE DRŠKU REKETA KONTINENTALNIM (ZAPADNIM) HVATOM

Okrenite reket na stranu, uhvatite dršku reketa tako da je zglob kažiprsta u ravnini s desnim gornjim zakošenim rubom osovine. Trebalo bi izgledati kao da se rukujete s vašim reketom.
 
Određivanje veličine gripa teniskog reketa pomoću zapadnog hvata.


3. PROVJERITE DODIRUJU LI VAM PRSTI ŠAKU

Najpoznatija metoda za određivanje veličine gripa definira da je drška dovoljno velika da ima mjesta između vrhova prstiju i korijena šake (slika dolje). U slučaju da vam prsti dodiruju i prelaze preko šake (slika gore desno), potrebna vam je veća veličina gripa.

Provjera veličine gripa teniskog reketa pomoću prsta i razmaka.
 
 

4. OSTALI KORISNI SAVJETI

 

VELIČINA GRIPA 4 1/3 (2) ZA ŽENE I 4 3/8 (3) ZA MUŠKARCE

Ovo su u prosjeku najčešće veličine gripa prema spolu. Međutim, ako vam je ruka znatno manja ili veća od prosjeka, trebat će vam drugačija veličina gripa.
Ukoliko niste sigurni prilikom odabira veličine gripa odaberite manju opciju jer uvijek imate mogućnost zadebljanja drške namotavanjem dodatnog gripa ili oblačenjem drške u dodatnu košuljicu. Moguće je grip uvećati za jedan broj.


ODABERITE MANJU VELIČINU GRIPA UKOLIKO IZVODITE PUNO TOPSPINA

Iako je “trik s prstima” najpoznatija metoda za  određivanje veličine gripa, u zadnje vrijeme zbog korištenja puno topspina u igri, prosječne (preferencijalne) veličine gripa su manje nego što su nekad bile. Igračima koji izvode puno topspina bit će teže postići “akciju ručnog zgloba”(dobar udarac) s većom veličinom gripa, što može rezultirati upalama tetiva zgloba poput tendonitisa. Sve dok vrhovi prstiju ne dodiruju korijen šake, ispravno je koristiti manju veličinu gripa, pa čak i ako cijeli prst druge ruke ne stane u međuprostor.


IMAJU LI DJEČJI REKETI RAZLIČITE VELIČINE GRIPA?

Nemaju, većina dječjih reketa dolazi u jednoj, univerzalnoj veličini. 
 

Saznajte kako odabrati idealan teniski reket za vas. Bilo da tražite reket za početnike ili reket koji će vam pružiti savršenu kombinaciju snage, kontrole i spina, dozvolite Wilsonovom timu da bude vaš vodič u pronalaženju savršenog teniskog reketa za svaku vrstu igrača.

Kao jedan od najzastupljenijih brendova teniske opreme na svijetu (Wilson), svjesni smo različitih tipova igrača tenisa i naš je posao da kreiramo odgovarajući reket za svaki tip igrača. Wilson nudi četiri ključne linije reketa od kojih je svaka usredotočena na određenu karakteristiku izvedbe, a to su preciznost, osjećaj, snaga i kontrola. Jednom kada igrač zna koju karakteristiku želi od svog reketa, nudimo različite težine i veličine glave reketa koje pružaju dodatnu razinu prilagodbe za bilo koju vrstu igrača. 

 

ODABERITE SAVRŠEN REKET 

Prije nego odaberete idealan reket za vašu razinu igranja, važno je razumjeti dva elementa konstrukcije reketa: glava reketa i težina.


1. VELIČINE GLAVE REKETA:

Veličina glave reketa mjeri se u kvadratnim inčima.

VELIKA ILI OVERSIZE: preko 105 sq in
SREDNJA ILI MIDPLUS: 98 – 104 sq in
MALA ILI MID: 85-97 sq in


2. TEŽINA REKETA:


LAGANI OKVIR: 9-9.7oz / 255-275g
SREDNJE TEŽAK OKVIR: 9.8-11oz / 275-310g
TEŠKI OKVIR: 11oz / 310g i teži

 

IGRAČ POČETNIK

Početnicima se savjetuje lakši reket s većom glavom, često zvan i “oversize” reket. Takav reket će omogućiti lakše uspostavljanje(ostvarivanje) kontakta s lopticom, bez prevelikog opterećenja na mišiće ruke koji su još u procesu privikavanja na igru.

Pri odabiru reketa za početnike trebali biste uzeti u obzir sljedeće karakteristike:
  • velika “oversize” glava reketa
  • lakši okvir
  • reket koji pruža više snage

Wilsonov Ultra ili Triad su odlične opcije reketa za početnike. Wilson je pripremio cijelu kolekciju početničkih teniskih reketa kako bi olakšao odabir pravog reketa.


SREDNJE NAPREDNI IGRAČI

Srednje napredni igrači više ne traže iste karakteristike koje im pruža početnički reket, pa bi tako pri odabiru reketa trebali usmjeriti pažnju na manju veličinu glave i veću težinu reketa, budući da se sada već razvijaju teniski mišići i tempo počinje biti brži. To će im omogućiti da novostečenu snagu zadrže pod kontrolom.

Pri odabiru reketa za srednje napredne igrače trebali biste uzeti u obzir sljedeće karakteristike:
  • srednja ili velika veličina glave reketa
  • srednje težak okvir
  • manje snage proizvedene iz reketa, više kontrole

Za srednje napredne igrače, preporučujemo Wilsonove Clash ili Blade teniske rekete.


NAPREDNI IGRAČI

Napredni igrači trebali bi koristiti malu veličinu glave reketa koja omogućuje kontrolu, osjećaj i preciznost u igri. Kao rezultat toga, stvorit će se veća  povezanost s lopticom i igrači će biti samouvjereniji u svoju izvedbu.

Pri odabiru reketa za napredne igrače trebali biste uzeti u obzir sljedeće karakteristike:
  • srednja do mala veličina glave reketa
  • srednji do teži okvir reketa
  • reketi optimizirani za kontrolu i osjećaj, primjerice Blade ili Pro Staff.
 

ODABIR REKETA PREMA STILU ZAMAHA


Bez obzira koji je vaš stil zamaha, Wilson ima reket za vas. Igrači koji igraju sa skraćenim ili ravnim zamahom uglavnom od reketa žele da generira snagu. Za ovaj stil zamaha, početnicima i srednje naprednim igračima se preporučuje model Ultra, dok se naprednim igračima preporučuje Pro Staff. Igrači koji igraju s modernijim, vertikalnim zamahom najčešće žele od reketa da daje više kontrole i osjećaja. Početnicima i srednje naprednim igračima se preporučuje početi s Clash, dok će se napredni igrači osjećati samouvjerenije s modelima Blade.
 

KONSTRUKCIJA TENISKOG REKETA


Pri odabiru reketa, postoje tri elementa koja utječu na snagu i kontrolu: veličina glave reketa, težina reketa i vrsta žice

 
veća glava reketa = više snage; manja glava reketa = više kontrole

lakši reket = više snage; teži reket = više kontrole

otvorena gustoća žica = više snage, zatvorena gustoća žica = više kontrole
 

ŠPANANJE REKETA (ZAMJENA ŽICA NA REKETU)


Od početnika do srednje naprednih igrača, seniora ili onih koji pate od teniskog lakta, preporučuje se koristiti multifilamentne žice, dok se naprednim igračima savjetuje igranje s poliesterskim žicama. 

Uobičajeno bi se multifilamentna žica trebala napeti od 23 do 25 kg za početak, a zatim naknadno prilagođavati. Veća napetost žice znači više kontrole, dok manja napetost žice znači više snage.
Ako se žice španaju kao hibrid (pola poliesterska/pola multifilamentna), stavite poliestersku žicu 1 kg slabije napetosti od multifilamentne. Uglavnom trebate izbjegavati stavljanje poliesterske žice iznad 24 kg jer je to već sam po sebi čvrst materijal.
 

VELIČINA GRIPA (DRŠKE REKETA)

Veličine gripa su izražene europskim 0-5 ili američkim 4(0) – 4 5/8 oznakama. Većini odraslih žena će odgovarati veličina 2 (4 1/4), dok će većini muškaraca uglavnom odgovarati veličina 3 (4 3/8).
Međutim, trendovi u zadnje vrijeme pokazuju da igrači koriste manju veličinu gripa kako bi loptici lakše dali jaču rotaciju (topspin). Ako niste sigurni koja veličina gripa je najbolja za vas, preporuča se odabrati manju jer uvijek možete upotrijebiti overgrip (zamjenski, dodatni grip) kako biste povećali opseg gripa.
 

LIDER U INOVACIJAMA TENISKIH REKETA

Wilson je već desetljećima lider u inovaciji teniskih reketa. Utrošeno je nebrojeno mnogo sati na projektiranju kako bi osmislili savršen reket za sve razine igre. Jedna od inovacija koja čini Wilson jedinstvenim je najnovija  “3D Bending” tehnologija zaštićena patentom, koja se nalazi u cijeloj liniji Wilson reketa.

3D Bending TM označava trenutke savijanja koji se javljaju u trenutku kontakta reketa i loptice. Horizontalno savijanje je savijanje naprijed – nazad koje se događa tijekom ravnog (“tradicionalnog”) zamaha, povećavajući kontrolu. Vertikalno savijanje je savijanje gore – dolje koje se događa tijekom vertikalnog (“modernog”) zamaha, povećavajući vrijeme zadržavanja i spina. Torzijsko savijanje je savijanje koje stabilizira zamahe pri udarcima izvan centra. Wilson je usavršio prilagodbu ova tri ključna trenutka savijanja kako bi optimizirao različite rekete za različite igrače. 

Konstantnim unaprijeđenjem tehnologije teniskih reketa, Wilson je razvio liniju teniskih reketa koji standardnom kvalitetom omogućavaju vrhunsku igru. Možete istražiti cijelu kolekciju teniskih reketa, žica i dodataka ili prilagoditi reket vašim osobnim potrebama.

Za vaše male tenisačice i tenisače bitno je da od samog početka krenu igrati s pravom veličinom reketa.

Prilikom odabira teniskog reketa za vaše dijete, najvažnije je pronaći pravu veličinu reketa budući da može doći do neželjenih ozljeda pri upotrebi prevelikog i teškog reketa. Iako nema znatnih razlika u težini reketa, snaga potrebna da bi se napravio zamah s prevelikim reketom može uzrokovati pretjerano opterećenje zapešća i lakta. S druge strane, ako vaše dijete koristi premali reket, velike su mogućnosti da će njegov napredak u tenisu stagnirati.

Za razliku od reketa za odrasle igrače koji su kategorizirani prema veličini glave reketa (površine sa žicama), dječji reketi su kategorizirani prema duljini. Uobičajeno, svaka duljina odgovara određenoj dobnoj skupini. Međutim, ako je vaše dijete znatno više ili niže za svoju dob, svakako preporučujemo da to uzmete u obzir pri odabiru ispravne veličine reketa.


TENISKI REKETI DO 8 GODINA

17-inčni, 19-inčni i 21-inčni reketi su vrlo lagani i prema tome idealni za ovu dob djece. Svi ovi reketi dolaze zajedno sa žicama (našpanani) i preporučuju se na temelju dobi i visine, umjesto razine vještina. Najmanji reket koji Wilson nudi je 17-inčni, namijenjen djeci u dobi 2-3 godine, dok je nešto dulji reket od 19-inča namijenjen djeci do 4 godine. Sljedeća veličina je 21-inčni reket idealan za djecu u dobi 5-6 godina, a naši 23-inčni reketi su namijenjeni djeci u dobi 7-8 godina.

Ne zaboravite uzeti u obzir visinu vašeg djeteta pri odabiru reketa. Djeci koja su viša od svog uzrasta možda će odgovarati veća veličina reketa, dok će nižoj djeci možda odgovarati manja.


TENISKI REKETI 9-10 GODINA

Za razliku od kategorije djece do 8 godina i manje, pri odabiru reketa za 9 ili 10-ogodišnjake, uzmite u obzir razinu igranja i iskustvo stečeno na terenu. 25-inčni reketi dolaze u rasponu od reketa za rekreaciju i početnike do reketa za mlade s više iskustva. Za mlade s više iskustva preporučuje se 25-inčne rekete poput Clash 25 v2.0 i Ultra 25 v3 koji su nešto teži i namijenjeni naprednijim mladim igračima budući da su napravljeni od istih karbonskih vlakana od kojih su napravljeni i reketi za odrasle igrače. Ako je vaše dijete još relativno novo u tenisu ili ne sudjeluje u natjecanjima, u tom slučaju bi mu trebao odgovarati lakši reket.


TENISKI REKETI 11+ GODINA

Kao i kod 25-inčnih reketa, razina vještina i iskustvo stečeno na terenu također utječe na odabir reketa za nešto stariju djecu. Naši 26-inčni reketi su malo dulji i teži od prethodnih okvira. Cilj im je pomoći mladim igračima u polaganom i sigurnom prijelazu prema okviru za odrasle igrače, kada njihova visina to omogući. Naprednijim mladim igračima preporučujemo rekete Clash 26 v2.0, Ultra 26 v3 i Pro Staff 26 v 13.
 

PRIJELAZ NA OKVIR ZA ODRASLE IGRAČE

Ne postoji točna formula koja određuje kada je vrijeme za mladog igrača da prijeđe s dječjeg reketa na reket za odrasle igrače, ali odabir pravog prvog reketa za odrasle može biti od iznimne važnosti. Wilson nudi nekoliko UL (ultra light – ultra laganih) modela upravo za ovaj tip igrača. Ovi UL reketi su prema veličini napravljeni za odrasle igrače, a kako sam naziv kaže, nešto su laganiji. Preporuka je Ultra 100UL v3, Pro Staff 97UL v13 i Clash 100UL v2.0.

Žute, okrugle i platnene. Izgled može zavaravati, stoga što prije naučite kako odabrati pravu tenisku lopticu.

Većina teniskih loptica na prvi pogled djeluje identično, no mogli biste se iznenaditi koliko mogu biti različite. Izrađene su uglavnom od dva osnovna materijala: gumene jezgre i vunenog materijala - filca. Zajedničke karakteristike ovih dvaju materijala utječu na brzinu, odskok i izdržljivost loptice. Neke loptice su napravljene za određenu vrstu terena, neke su namijenjene iskusnim igračima, a neke omogućuju dulje performanse. Samo male izmjene u izradi ovih žutih, okruglih loptica mogu činiti veliku razliku!

Ipak, kada se nađete u dućanu ispred police pune različitih teniskih loptica, teško je odabrati točno one koje odgovaraju vama i vašoj igri. Spomenuli smo ranije da nisu sve loptice napravljene na isti način, ali što to znači? Osmišljen je ovaj vodič kako bi dobili uvid u najpopularnije teniske loptice, te kojem tipu igrača i kojoj vrsti terena su namijenjene.


1) US OPEN TENISKA LOPTICA


Wilsonova daleko najpopularnija teniska loptica, Wilson US Open Tennis Ball dugo se smatrala zlatnim standardom za teniske loptice na tvrdom terenu. Službena je loptica US Open-a već više od četiri desetljeća i prepoznatljiva je po vrhunskom filcu koji pruža brz, dosljedan let i odskok loptice. Ovaj čuveni model izvrstan je izbor za srednje napredne i napredne igrače kojima je potrebna “natjecateljska” loptica. Dostupna je u Extra Duty, Regular Duty i High Altitude varijanti.


2) TRINITI TENISKA LOPTICA


Prva loptica ovakve vrste, Triniti pruža nevjerojatne performanse u potpuno reciklažnoj ambalaži. Ako osjetite osjećaj krivnje svaki put kada otvorite limenku pod tlakom s plastičnim lopticama, Triniti je prava loptica za vas. Njezina jedinstvena plastomerna jezgra pruža još bolji osjećaj nego kada otvorite novu limenku standardnih loptica. I sve to bez limenke pod pritiskom. Uparite to s filcom koji daje izvrsnu fleksibilnost i izdržljivost i dobili ste sate i sate vrhunske igre koristeći najinovativniju i održivu lopticu. Triniti je odličan izbor za sve terene i ekološki osviještene igrače svih razina.


3) RF LEGACY TENISKA LOPTICA


Osvajač 21-og Grand Slam turnira Roger Federer, pomogao je dizajnirati ovu vrhunsku lopticu prema svojim osobnim specifikacijama (preferencijama). Zapakirane u elegantnu limenku pod pritiskom, zajedno sa Rogerovim osobnim riječima inspiracije, RF Legacy teniske loptice su brze zahvaljujući kvalitetnom filcu i idealne za sve teniske terene. Ova loptica visokih performansi izvrstan je izbor za napredne igrače koji preferiraju igru brzog tempa ili za one koji žele dobar poticaj za svoju igru.


4) CHAMPIONSHIP TENISKA LOPTICA


Wilson Championship teniska loptica je već godinama omiljen izbor za rekreativne i povremene igrače. Zahvaljujući posebno dizajniranom Dura-Weave filcu, ova loptica je iznimno izdržljiva i pouzdana čak i na najabrazivnijim teniskim terenima. Ako tražite solidnu lopticu po odličnoj cijeni, Championship loptica je pravi izbor.



JUNIORSKE (POČETNIČKE) TENISKE LOPTICE


Juniorske loptice su osmišljene za djecu i početnike, omogućujući im lakše učenje osnova tenisa. One su sporije i imaju manji odskok od standardnih loptica, te tako pružaju djeci i igračima u razvoju veću mogućnost fokusiranja na zamah i kontakt s lopticom. Juniorske loptice se dijele u tri skupine prema boji, ovisno o uzrastu igrača.

CRVENE
US Open Red Tournament Transition Tennis Balls preporučuju se za uzrast do 8 godina i manje. Pod smanjenim su pritiskom što znači da će njihov odskok biti oko 75% sporiji od standardnih teniskih loptica.

NARANČASTE
US Open Orange Tournament Transition Tennis Balls preporučuju se za uzrast od 9 do 10 godina. Narančaste loptice su pod malim pritiskom, te će njihov odskok biti upola sporiji nego kod standardnih teniskih loptica.

ZELENE
US Open Green Tournament Transition Tennis Balls  su zadnji korak za vaše mlade igrače prije nego što prijeđu na standardne teniske loptice. Preporučuju se za uzrast od 11 godina i više, s obzirom da je odskok zelenih loptica oko 25% sporiji od standardnih teniskih loptica.

 

EXTRA DUTY, REGULAR DUTY I HIGH ALTITUDE LOPTICE


Sada kada imate sažetak Wilson asortimana teniskih loptica, možda se pitate koja je razlika između Extra Duty, Regular Duty i High Altitude loptica. Pogledajte razlike između ovih tipova teniskih loptica.

EXTRA DUTY
Dizajnirana za tvrde, abrazivne terene, Extra Duty teniska loptica ima deblji filc oko jezgre. To znači da će se filc na ovakvim lopticama teže istrošiti igranjem. Dok su Extra Duty loptice obično izdržljivije, nisu brze kao Regular Duty loptice. Wilson Extra Duty loptice možete lako prepoznati po crnom Wilsonovom logotipu.

REGULAR DUTY
Loptice namijenjene za mekše terene poput zemljanih i unutarnjih terena. Povećana vlaga i prljavština mogu uzrokovati da se ove loptice “napuhnu” (postanu čupave) više od Extra Duty loptica. Stoga imaju tanji filc oko jezgre kako bi se oduprijeli tom “napuhavanju” loptice. Ove loptice su brže, ali su manje izdržljive od Extra Duty loptica, a lako ih je prepoznati po crvenom Wilsonovom logotipu.

HIGH ALTITUDE
Kao što samo ime govori, High Altitude teniske loptice su napravljene za terene iznad 1200 metara nadmorske visine. Jezgra bez pritiska ili sa smanjenim pritiskom pomaže regulirati performanse teniske loptice, držeći ih malo više pod kontrolom na većim visinama gdje standardne teniske loptice imaju tendenciju “letjeti”.

PRONAĐITE LOPTICU ZA SEBE

Moguće je koristiti i Regular Duty i Extra Duty loptice na bilo kojoj vrsti terena. Igrači koji preferiraju bržu lopticu mogu pokušati s Regular Duty lopticom na tvrdoj podlozi, imajući na umu njeno blago trošenje. Dok igrači koji preferiraju sporije, izdržljivije loptice mogu pokušati s Extra Duty lopticom na mekšoj podlozi, imajući na umu povećanu “napuhnutost”(čupavost) loptice.

Kao lider u industriji teniskih loptica, Wilson ima neusporedivu inovaciju i dugi niz uspjeha. Bilo da ste profesionalni igrač ili početnik koji tek uči osnove, pronaći ćete nešto za sebe.
Korak po korak naučite kako zamijeniti overgrip na vašem reketu poput profesionalca.

Overgrip (gornji grip), odnosno traka namijenjena za dršku reketa je tanka traka od protukliznog materijala čija je funkcija zaštititi temeljni grip i omogućiti što bolje prianjanje ruke i reketa. Česta je pojava da se ruka počne znojiti tijekom igre i zadnje što želite je da vam reket klizi iz ruku u odlučujućem trenutku. Dobar overgrip upija vlagu, dok istovremeno protuklizni materijal pruža izvrsno prianjanje ruke i reketa.

Overgrip je dugačka traka od prianjajućeg materijala koja se stavlja preko temeljnog gripa. Osmišljen je kako bi olakšao održati kontrolu i osjećaj s lopticom kada se ruka počne znojiti. Popularan Wilsonov Pro Overgrip pruža sigurnost da reket ostane u ruci bez straha od klizanja.

KAKO PROMIJENITI OVERGRIP?

  1. Ako ga imate, skinite stari overgrip s reketa.
  2. Odmotajte novi Wilsonov overgrip i uklonite plastiku sa stražnje strane – ljepljiva strana bi trebala biti okrenuta prema van dok ga motate(lijepite) na dršku reketa.
  3. Kada odmotate overgrip, vidjet ćete dugačak komadić trake zamotane s unutarnje strane. Za sada ju ostavite sa strane jer će vam trebati na kraju.
  4. Pronađite ljepljivi dio na suženom kraju overgripa – on će držati overgrip na mjestu pri dnu reketa kada ga počnete motati(lijepiti).
  5. Postavite ljepljivi dio na dno reketa i počnite motati(lijepiti) s lijeva na desno.
  6. Počnite polako. Omotajte(zalijepite) jedan puni krug na dnu, a zatim počnite preklapati traku dok okrećete reket.
  7. Čvrsto prianjajte overgrip uz dršku kako biste izbjegli nabore.
  8. Namatajte sve do vrha drške.
  9. Pri vrhu će vjerojatno ostati malo viška kojeg možete nastaviti motati(lijepiti) oko vrha ili skratiti škarama.
  10. Uzmite traku koju ste na početku stavili sa strane i omotajte je oko vrha drške kako biste osigurali da overgrip ostane na mjestu.
To je sve! Vaš reket je spreman za igru!

Što češće igrate, češće ćete morati mijenjati overgrip. Ne postoji određeno pravilo, ali igrači uglavnom mogu prepoznati prema izgledu i osjećaju kada je vrijeme za promjenu overgripa. Unatoč tome, overgrip nije loše promijeniti onoliko puta mjesečno koliko igrate u tjednu. Dakle, ako igrate dva puta tjedno, preporuka je promijeniti overgrip barem dva puta mjesečno. 

Kao i sa svakom novom vještinom, promjena overgripa zahtjeva malo vježbe u početku. No, nemojte se obeshrabriti jer iskusni igrači to čine čak i zatvorenih očiju!
Ako razmišljate o kupovini novog teniskog reketa, velika je vjerojatnost da ćete ga dobiti bez žica. Zato je vrijeme da naučite kako odabrati odgovarajuću žicu za vaš reket.

Za mnoge, odabir odgovarajuće žice za reket može predstavljati dugotrajniji proces od samog odabira reketa. Uz pregršt različitih opcija, teško je znati koja žica je idealna za vas. Jednostavno rečeno, zamislite svoj reket kao automobil, a žice kao motor. Žice mogu utjecati na vašu igru jednako koliko i reket koji koristite. Odabir žice koja dobro funkcionira s vašim reketom učinit će vas samopouzdanijim u svoju igru i opremu kada dođe vrijeme za izlazak na teren.

Tri stvari koje biste trebali uzeti u obzir pri odabiru odgovarajuće žice za vas:
  • KARAKTERISTIKA KOJU ŽELITE OD ŽICE
  • MATERIJAL
  • CIJENA


1. KARAKTERISTIKE: KOJA JE NAJBOLJA ŽICA ZA VAŠ STIL IGRANJA?


Kao što različite veličine i težine teniskih reketa mogu stvarati različita iskustva igranja, tako različite vrste teniskih žica mogu stvarati različite učinke kada dođe do kontakta s lopticom. Postoje četiri ključne karakteristike koje žica pruža i koje treba uzeti u obzir pri odabiru odgovarajuće žice za vas. To su: snaga, kontrola, udobnost i spin.

Napravili smo usporedbu teniskih žica i detaljno prikazali koje karakteristike žica najbolje odgovaraju kojoj vrsti igrača i koje žice preporučamo isprobati:

Snaga: Koliko brzo loptica napušta površinu žica na reketa pri kontaktu
Za koje igrače? 
Žice koje pružaju više snage su idealne za početnike koji još nisu usavršili kako da sami generiraju snagu pri udarcu, kao i za djecu čiji mišići još nisu razvijeni u potpunosti.

Vrsta žice? 
Žice koje pružaju više snage su uglavnom sintetičke (najlonske) ili od prirodnog crijeva. Žice koje preporučamo u ovoj kategoriji su Wilson Synthetic Gut Power, Wilson NXT Power, or Luxilon Natural Gut.

Kontrola: Koliko dugo se loptica zadrži na žičanoj površini reketa pri kontaktu, poznato kao i “dwell time”
Za koje igrače? 
Žice koje pružaju veću kontrolu idealne su za iskusne igrače koji znaju proizvesti svoju snagu pri udarcu i žele da im žica pruži  kontrolu nad lopticom kako bi što preciznije prebacili lopticu

Vrsta žice? 
Žice s većom kontrolom su uglavnom napravljene od poliestera, a u nekim slučajevima su sintetičke (najlonske). Žice koje preporučamo u ovoj kategoriji su Luxilon ALU Power ili Luxilon 4G i Wilson NXT Control kao sintetička (najlonska) opcija orijentirana na kontrolu.

Udobnost(komfor): Koliko šoka/vibracija osjećate u ruci pri kontaktu
Za koje igrače? 
Žice koje pružaju veću udobnost idealne su za starije igrače koji su skloniji ozljedama ruke kao što je teniski lakat ili za one koji su u prošlosti imali iskustva s ozljedama ruke.

Vrsta žice? 
Žice s većom udobnosti su izrađene od elastičnijih materijala poput prirodnog crijeva ili od sintetičkih materijala (najlona). Preporučili bismo Wilson Sensation, Wilson NXT, ili Wilson Natural Gut.

Spin: Koliko rotacija po minuti žica generira na loptici pri kontaktu
Za koje igrače? 
Žice s fokusom na spin idealne su za natjecateljske igrače koji žele upotrijebiti spin za stvaranje teške lopte, takozvane “heavy ball” ili lopte koja odskače visoko, otežavajući protivniku da ju uzvrati.

Vrsta žice?
Žice s fokusom na spin izrađene su od poliestera i obično imaju različite oblike i teksture dizajnirane za poboljšanje spina. Preporučili bismo Luxilon ALU Power Rough.
 


2. MATERIJALI: KOJU VRSTU ŽICA, DEBLJINU I KOMBINACIJE KORISTITI?


Kako bi imale različite karakteristike, žice se izrađuju od različitih materijala i debljina. Teniske žice su izrađene prirodnog crijeva, najlona (multifilamentne, sintetičke) ili poliestera (monofilamentne). Žice od prirodnog crijeva i najlonske žice najbolje su za početnike i srednje napredne igrače zbog svojstava snage i udobnosti, dok su poliesterske žice najbolje za napredne igrače unatoč svojim čvršćim svojstvima usmjerenim na kontrolu.

Teniske žice izrađuju se u različitim debljinama. Što su žice deblje, time će izdržljivost i kontrola biti veći, dok što su žice tanje, time će snaga i udobnost biti veća.

Ovo su najčešće debljine žica i naša preporuka:
  • 15/1.40mm:  Najdeblja žica, preporučuje se naprednim igračima koji traže maksimalnu izdržljivost i kontrolu.
  • 16/1.30mm: Žica srednje debljine, preporučuje se natjecateljskim igračima kojima često pucaju žice.
  • 16L/1.28mm:  Žica srednje debljine poput Luxilon žice, preporučuje se natjecateljskim igračima koji traže spoj (miks) snage i kontrole.
  • 17/1.25mm:  Srednje tanka žica, preporučuje se početnicima i srednje naprednim igračima koji traže snagu i udobnost.
  • 17L/1.20mm:  Tanka žica, preporučuje se igračima koji traže povećani dodir i osjećaj
  • 18/1.15mm:  Najtanja žica, najbolja za igrače koji žele maksimalni dodir i osjećaj

Full bed (jedna žica) ili hibrid (dvije žice): Teniske žice se postavljaju vertikalno (glavni niz) i horizontalno (poprečni niz). To znači da ćete morati odabrati koje žice postaviti vertikalno, a koje horizontalno. Dok većina igrača preferira koristiti istu žicu za oba niza, mnogi igrači su počeli koristiti dvije različite žice, odnosno hibridno špananje kako bi iskoristili prednosti obiju žica. Hibridno špananje reketa znači da je jedan set žica upotrijebljen za glavni niz, dok je drugi set žica upotrijebljen za poprečni niz. Na primjer, korištenje poliesterskog seta žica na glavnom i najlonskog seta žica na vertikalnom nizu pružit će vam miks kontrole, spina, snage i ugodnosti, dok će korištenje samo najlonskog seta žica zadržati snagu i usredotočenost na udobnost.

Početnicima bismo preporučili špananje cijelog reketa s najlonskom žicom ili ugodniji hibrid, srednje naprednim igračima hibrid i naprednim igračima hibrid ili cijeli reket španan poliesterskom žicom.

Ako želite isprobati hibridni seta žica, preporučujemo:
  • Početnici: Wilson DUO Feel (Wilson NXT/Luxilon Element)
  • Srednje napredni igrači: Wilson DUO Power (Wilson NXT Power/Luxilon ALU Power) 
  • Napredni igrači: Wilson DUO Control (Wilson NXT Control/Luxilon 4G Rough)
 

3. CIJENA: KOLIKO STE SPREMNI IZDVOJITI ZA ŽICE NA REKETU?


Uz toliko različitih vrsta żica, ovo je možda najjednostavniji način da odredite koja žica je najbolji odabir za vas. Trebali biste razmisliti o dvije stvari kada je u pitanju cijena žice:

Koliko ste spremni izdvojiti? 
Cijena seta žice može varirati od $4 do $40. Iako postoji opcija svake vrste žice po različitim cijenama, zapamtite da viša cijena žice uglavnom donosi veće performanse. Preporučili bismo početnicima da izdvoje oko $4 do $10 po setu, srednje naprednim igračima $10 do $20 po setu i naprednim igračima $20 do $40 po setu.

Trebate li kupiti set ili kolut žice? 
Set (komplet) teniskih žica će našpanati jedan reket, dok će kolut žica biti dovoljan za špananje 18 reketa. Kolutovi žice su cjenovno isplativiji i njihova kupnja bi trebala ovisiti o tome koliko često igrate i koliko često vam žica pukne. Ako igrate samo jednom mjesečno, preporučujemo da se držite setova žica. No, ako igrate natjecateljski i žica vam pukne svaki tjedan ili dva, preporučujemo kupnju koluta žice.

Jednako važno kao i odabir prave žice je znati procijeniti kada je potrebno reket našpanati, što ovisi više o vašim vještinama, nego koliko često igrate. 

Nadamo se da će vam ove informacije biti korisne pri odabiru najbolje teniske žice za vas. Ako imate još pitanja, kontaktirajte naše osoblje za savjet.
Napetost žice, odnosno jačina zategnutosti žice na reketu jednako je važna koliko i vrsta žice koju koristite na reketu. Iako se na prvi pogled čini znatno kompliciranije od samog odabira vrste žice, postoje tri jednostavna pitanja koja se možete pitati pri određivanju jačine napetosti žice na vašem reketu. Na pitanja odgovorite redom kako biste ustvrdili idealnu jačinu napetosti žice.


1. OD KOJEG MATERIJALA SU NAPRAVLJENE ŽICE KOJE KORISTITE?


Koristite li sintetičke/žice od prirodnog crijeva, poliesterske ili hibridne? Uobičajeno, početnicima se savjetuje igrati sa sintetičkim (ili žicama od prirodnog crijeva koje su skuplja varijanta), srednje naprednim igračima se savjetuju hibridne žice, a naprednim igračima poliesterske. Kada je u pitanju napetost, opće je pravilo da se žice od elastičnih materijala poput sintetičkih ili prirodnih crijeva napinju oko 22,5-27 kg, što se koristi kao osnovna preporučena napetost. Ako koristite tvrđi materijal za žice kao što je poliester, preporučamo da se napetost žica svede na minimum kako bi se izbjegle moguće ozljede ruke.

Kada prvi put španate (zatežete žice na svom reketu) svoj reket, preporučili bismo ove raspone napetosti:
 
  • Sintetička/žica od prirodnog crijeva: 22.5-27kg
  • Hibridna žica: 21-25.5kg, polyester zategnite 1kg slabije jer je poliester tvrđi materijal od sintetičkog. Primjer: poliesterska žica na 23kg, a sintetička žica na 24kg
  • Poliesterska žica: 20-24.5kg


2.  KOJE KARAKTERISTIKE ŽELITE OD SVOG REKETA?


Želite li da vam žice na reketu pruže više snage ili kontrole?

Početnici sa sporijom brzinom glave reketa žele da im žica pruži više snage pri udarcima, dok napredni igrači s većom brzinom glave reketa žele da im žica pruži veću kontrolu nad udarcima. Što je napetost žice veća, imat ćete bolju kontrolu i povećan “spin” potencijal, dok svođenjem napinjanja na minimum, imat ćete veću snagu i žica će dulje trajati.

Mi bi preporučili sljedeće raspone napetosti, prilagođene za snagu i kontrolu:

Sintetička žica/žica od prirodnog crijeva: 22.5-27kg
  • Snaga: 22.5-25kg
  • Kontrola: 25.5-27kg

Hibridna žica: 21-25.5kg polyester zategnite 1kg slabije jer je poliester tvrđi materijal od sintetičog
  • Snaga: 21-23kg
  • Kontrola: 23.5-25.5kg

Poliesterska žica: 20-24.5kg
  • Snaga: 20-22kg
  • Kontrola: 22.5-24.5kg


3. JESTE LI POČETNIK, SREDNJE NAPREDAN ILI NAPREDAN IGRAČ?


Ovo je posljednje pitanje koje se trebate pitati pri određivanju napetosti žica. Slijede rasponi napetosti žica za svaku razinu igranja. 

Sintetička žica/žica od prirodnog crijeva:  22.5-27kg
 
  • Snaga:  22.5-25kg
    • Početnik:  24.5-25kg
    • Srednje napredan igrač:  23.5-24kg
    • Napredan igrač: 22.5-23kg
  • Kontrola: 25.5-27kg
    • Početnik: 26.75-27.25kg
    • Srednje napredan igrač: 26-26.5kg
    • Napredan igrač: 25-25.5kg

Hibridna žica: 21-25.5kg poliester 1 kg slabije jer je poliester tvrđi materijal od sintetičog
 
  • Snaga: 21-23kg
    • Početnik: 22.5-23kg
    • Srednje napredan igrač: 21.75-22kg
    • Napredan igrač: 21-21.5kg
  • Kontrola: 23.5-25.5kg
    • Početnik: 25-25.5kg
    • Srednje napredan igrač: 24-24.5kg
    • Napredan igrač: 23.5kg
 

Poliesterska žica: 20-24.5kg
 
  • Snaga: 20-22kg
    • Početnik: 20-20.5kg
    • Srednje napredan igrač: 21-21.5kg
    • Napredan igrač: 21.75-22kg
  • Kontrola: 22.5-24.5kg
    • Početnik:  22.5kg
    • Srednje napredan igrač: 23-23.5kg
    • Napredan igrač: 24-24.5kg


Nadamo da će ovo pomoći jer znamo da je odabir napetosti žice kompliciran proces. Ako još uvijek niste sigurni, pitajte svog trenera za preporuku ili se konzultirajte s našim stručnim osobljem.
Pogledani proizvodi
  • - {{product.Savings_percentage_print}}
  • NOVO
  • {{product.Name}}
  • {{product.SinglePriceToPay_print}}
    *najniža cijena u prethodnih 30 dana {{product.LowestMonthlyMpc_print}}
  • Cijena na upit
Još samo {{(freeDeliveriPrice - totalPriceNum).toFixed(2) + ' €'}} do besplatne dostave!
Ostvarili ste besplatnu dostavu!
Nastavite kupovati Pregled košarice
  • Mastercards
  • Maestro
  • DinersClub
  • VISA
  • Mastercard SecureCode