Kako odabrati odgovarajuću žicu za teniski reket - TenisWil

Kako odabrati odgovarajuću žicu za teniski reket - TenisWil
Ako razmišljate o kupovini novog teniskog reketa, velika je vjerojatnost da ćete ga dobiti bez žica. Zato je vrijeme da naučite kako odabrati odgovarajuću žicu za vaš reket.

Za mnoge, odabir odgovarajuće žice za reket može predstavljati dugotrajniji proces od samog odabira reketa. Uz pregršt različitih opcija, teško je znati koja žica je idealna za vas. Jednostavno rečeno, zamislite svoj reket kao automobil, a žice kao motor. Žice mogu utjecati na vašu igru jednako koliko i reket koji koristite. Odabir žice koja dobro funkcionira s vašim reketom učinit će vas samopouzdanijim u svoju igru i opremu kada dođe vrijeme za izlazak na teren.

Tri stvari koje biste trebali uzeti u obzir pri odabiru odgovarajuće žice za vas:
  • KARAKTERISTIKA KOJU ŽELITE OD ŽICE
  • MATERIJAL
  • CIJENA


1. KARAKTERISTIKE: KOJA JE NAJBOLJA ŽICA ZA VAŠ STIL IGRANJA?


Kao što različite veličine i težine teniskih reketa mogu stvarati različita iskustva igranja, tako različite vrste teniskih žica mogu stvarati različite učinke kada dođe do kontakta s lopticom. Postoje četiri ključne karakteristike koje žica pruža i koje treba uzeti u obzir pri odabiru odgovarajuće žice za vas. To su: snaga, kontrola, udobnost i spin.

Napravili smo usporedbu teniskih žica i detaljno prikazali koje karakteristike žica najbolje odgovaraju kojoj vrsti igrača i koje žice preporučamo isprobati:

Snaga: Koliko brzo loptica napušta površinu žica na reketa pri kontaktu
Za koje igrače? 
Žice koje pružaju više snage su idealne za početnike koji još nisu usavršili kako da sami generiraju snagu pri udarcu, kao i za djecu čiji mišići još nisu razvijeni u potpunosti.

Vrsta žice? 
Žice koje pružaju više snage su uglavnom sintetičke (najlonske) ili od prirodnog crijeva. Žice koje preporučamo u ovoj kategoriji su Wilson Synthetic Gut Power, Wilson NXT Power, or Luxilon Natural Gut.

Kontrola: Koliko dugo se loptica zadrži na žičanoj površini reketa pri kontaktu, poznato kao i “dwell time”
Za koje igrače? 
Žice koje pružaju veću kontrolu idealne su za iskusne igrače koji znaju proizvesti svoju snagu pri udarcu i žele da im žica pruži  kontrolu nad lopticom kako bi što preciznije prebacili lopticu

Vrsta žice? 
Žice s većom kontrolom su uglavnom napravljene od poliestera, a u nekim slučajevima su sintetičke (najlonske). Žice koje preporučamo u ovoj kategoriji su Luxilon ALU Power ili Luxilon 4G i Wilson NXT Control kao sintetička (najlonska) opcija orijentirana na kontrolu.

Udobnost(komfor): Koliko šoka/vibracija osjećate u ruci pri kontaktu
Za koje igrače? 
Žice koje pružaju veću udobnost idealne su za starije igrače koji su skloniji ozljedama ruke kao što je teniski lakat ili za one koji su u prošlosti imali iskustva s ozljedama ruke.

Vrsta žice? 
Žice s većom udobnosti su izrađene od elastičnijih materijala poput prirodnog crijeva ili od sintetičkih materijala (najlona). Preporučili bismo Wilson Sensation, Wilson NXT, ili Wilson Natural Gut.

Spin: Koliko rotacija po minuti žica generira na loptici pri kontaktu
Za koje igrače? 
Žice s fokusom na spin idealne su za natjecateljske igrače koji žele upotrijebiti spin za stvaranje teške lopte, takozvane “heavy ball” ili lopte koja odskače visoko, otežavajući protivniku da ju uzvrati.

Vrsta žice?
Žice s fokusom na spin izrađene su od poliestera i obično imaju različite oblike i teksture dizajnirane za poboljšanje spina. Preporučili bismo Luxilon ALU Power Rough.
 


2. MATERIJALI: KOJU VRSTU ŽICA, DEBLJINU I KOMBINACIJE KORISTITI?


Kako bi imale različite karakteristike, žice se izrađuju od različitih materijala i debljina. Teniske žice su izrađene prirodnog crijeva, najlona (multifilamentne, sintetičke) ili poliestera (monofilamentne). Žice od prirodnog crijeva i najlonske žice najbolje su za početnike i srednje napredne igrače zbog svojstava snage i udobnosti, dok su poliesterske žice najbolje za napredne igrače unatoč svojim čvršćim svojstvima usmjerenim na kontrolu.

Teniske žice izrađuju se u različitim debljinama. Što su žice deblje, time će izdržljivost i kontrola biti veći, dok što su žice tanje, time će snaga i udobnost biti veća.

Ovo su najčešće debljine žica i naša preporuka:
  • 15/1.40mm:  Najdeblja žica, preporučuje se naprednim igračima koji traže maksimalnu izdržljivost i kontrolu.
  • 16/1.30mm: Žica srednje debljine, preporučuje se natjecateljskim igračima kojima često pucaju žice.
  • 16L/1.28mm:  Žica srednje debljine poput Luxilon žice, preporučuje se natjecateljskim igračima koji traže spoj (miks) snage i kontrole.
  • 17/1.25mm:  Srednje tanka žica, preporučuje se početnicima i srednje naprednim igračima koji traže snagu i udobnost.
  • 17L/1.20mm:  Tanka žica, preporučuje se igračima koji traže povećani dodir i osjećaj
  • 18/1.15mm:  Najtanja žica, najbolja za igrače koji žele maksimalni dodir i osjećaj

Full bed (jedna žica) ili hibrid (dvije žice): Teniske žice se postavljaju vertikalno (glavni niz) i horizontalno (poprečni niz). To znači da ćete morati odabrati koje žice postaviti vertikalno, a koje horizontalno. Dok većina igrača preferira koristiti istu žicu za oba niza, mnogi igrači su počeli koristiti dvije različite žice, odnosno hibridno špananje kako bi iskoristili prednosti obiju žica. Hibridno špananje reketa znači da je jedan set žica upotrijebljen za glavni niz, dok je drugi set žica upotrijebljen za poprečni niz. Na primjer, korištenje poliesterskog seta žica na glavnom i najlonskog seta žica na vertikalnom nizu pružit će vam miks kontrole, spina, snage i ugodnosti, dok će korištenje samo najlonskog seta žica zadržati snagu i usredotočenost na udobnost.

Početnicima bismo preporučili špananje cijelog reketa s najlonskom žicom ili ugodniji hibrid, srednje naprednim igračima hibrid i naprednim igračima hibrid ili cijeli reket španan poliesterskom žicom.

Ako želite isprobati hibridni seta žica, preporučujemo:
  • Početnici: Wilson DUO Feel (Wilson NXT/Luxilon Element)
  • Srednje napredni igrači: Wilson DUO Power (Wilson NXT Power/Luxilon ALU Power) 
  • Napredni igrači: Wilson DUO Control (Wilson NXT Control/Luxilon 4G Rough)
 

3. CIJENA: KOLIKO STE SPREMNI IZDVOJITI ZA ŽICE NA REKETU?


Uz toliko različitih vrsta żica, ovo je možda najjednostavniji način da odredite koja žica je najbolji odabir za vas. Trebali biste razmisliti o dvije stvari kada je u pitanju cijena žice:

Koliko ste spremni izdvojiti? 
Cijena seta žice može varirati od $4 do $40. Iako postoji opcija svake vrste žice po različitim cijenama, zapamtite da viša cijena žice uglavnom donosi veće performanse. Preporučili bismo početnicima da izdvoje oko $4 do $10 po setu, srednje naprednim igračima $10 do $20 po setu i naprednim igračima $20 do $40 po setu.

Trebate li kupiti set ili kolut žice? 
Set (komplet) teniskih žica će našpanati jedan reket, dok će kolut žica biti dovoljan za špananje 18 reketa. Kolutovi žice su cjenovno isplativiji i njihova kupnja bi trebala ovisiti o tome koliko često igrate i koliko često vam žica pukne. Ako igrate samo jednom mjesečno, preporučujemo da se držite setova žica. No, ako igrate natjecateljski i žica vam pukne svaki tjedan ili dva, preporučujemo kupnju koluta žice.

Jednako važno kao i odabir prave žice je znati procijeniti kada je potrebno reket našpanati, što ovisi više o vašim vještinama, nego koliko često igrate. 

Nadamo se da će vam ove informacije biti korisne pri odabiru najbolje teniske žice za vas. Ako imate još pitanja, kontaktirajte naše osoblje za savjet.
Pogledani proizvodi
  • - {{product.Savings_percentage_print}}
  • NOVO
  • {{product.Name}}
  • {{product.SinglePriceToPay_print}}
    *najniža cijena u prethodnih 30 dana {{product.LowestMonthlyMpc_print}}
  • Cijena na upit
Još samo {{(freeDeliveriPrice - totalPriceNum).toFixed(2) + ' €'}} do besplatne dostave!
Ostvarili ste besplatnu dostavu!
Nastavite kupovati Pregled košarice
  • Mastercards
  • Maestro
  • DinersClub
  • VISA
  • Mastercard SecureCode